Capricho de gaudi interior

Capricho de gaudi interior

palacio de sobrellano

El Capricho es una villa en Comillas, Cantabria, España, diseñada por Antoni Gaudí. Se construyó entre 1883 y 1885 para el uso veraniego de un cliente adinerado, Máximo Díaz de Quijano[1] Desgraciadamente, el cliente murió un año antes de que se terminara la casa.

Gaudí, que sólo diseñó un pequeño número de edificios fuera de Cataluña, participó en otros proyectos en Comillas. Fue ayudante de Joan Martorell en otra residencia de verano, el palacio de Sobrellano.

El Capricho pertenece al periodo orientalista del arquitecto, durante los inicios de la obra de Gaudí. El Capricho permite ver todos los fundamentos en los que se basa el modernismo, anticipando el modernismo de vanguardia europeo. La torre ha sido comparada con un minarete. Tras la muerte de Máximo Díaz de Quijano, este edificio se utilizó como casa de veraneo de los más poderosos económica y políticamente[2].

el capricho winery

The new summer houses in Comillas were built with the additional purpose of exhibiting the wealth of their owners. El Capricho clearly responds to this intention, with an exterior appearance full of color and originality.

In his general plan for the construction of El Capricho, the architect Gaudí envisaged that the south-facing front would be devoted mainly to the private activities of the developer, so he placed in this wing the rooms intended for these uses, such as the master bedroom and the conservatory, which occupies a good part of that façade.

Despite some decisions that denote the genius of its creator, such as the fact of distributing the rooms of the Villa Quijano around a greenhouse, the house has a traditional organization, based on the juxtaposition of rooms along a corridor that connects them and away from the innovative solutions that characterized his mature works.

Thus, El Capricho has three levels, each with different functions: the semi-basement and the attic are dedicated to service activities, while the main floor, which was to be inhabited by the developer, is on an intermediate level, a location that led Gaudí to conceive a communication that tended to reduce the circulation between floors, with two almost hidden and surprisingly narrow staircases for an aristocrat’s villa.

vicens house

Gaudí carried out a project of orientalizing style, in parallel to his contemporary work in the Casa Vicens in Barcelona, with reminiscences of the Gothic, Oriental, Mudejar and Nasrid arts.[6] Possibly Gaudí was inspired by a project for a pier that he had made during his university studies, in 1876.[7] The building has an elongated floor plan in the shape of a «U», with a surface area of 720 m² and a floor plan of 15 × 36 meters (15 × 36 ft).

The building has an elongated U-shaped plan, with an area of 720 m² and a floor plan of 15 × 36 meters. It contains a semi-basement, a main floor and an attic, connected by two spiral staircases, and a cylindrical tower in the form of a Persian minaret, completely covered with ceramics. Various materials were used in its construction, such as stone, brick, tile, iron and tile, combined in different shades, which gives a great chromatic richness to the whole.[16] The main entrance to the house is located on the ground floor.

The main entrance to the house is on the north side, in a monumental portico over which stands the tower-minaret, with four columns and linteled arches, with capitals decorated with birds and palm leaves, as in the Vicens house.[19] The window of the main door has a stepped shape, and is covered with green tiles in the intrados and in the form of sunflowers in the impost.[20] The window is decorated with a tile of green color in the intrados and in the form of sunflowers in the impost.[21] The window of the main door has a staggered shape.

the whim of gaudí history

If there is something I like about Comillas, it is this work of Gaudí. Of the 14 buildings that are preserved today, only this one is in Cantabria.one of the things that catches my attention are the benches that are in l. Another quality is that this building was distributed according to the trajectory of the sun, like sunflowers. So, this is the main motif of its decoration.When I first went to see this building, its interior was a Chinese food restaurant. Now it is no longer operated as a restaurant. Its interior can be visited and see how that restaurant was laid out.

Acerca del autor

admin

Ver todos los artículos